Juryrapport Beeldentuin Suëstra 2011 Susteren PDF Afdrukken E-mailadres

Op 7 september hebben wij als adviescommissie van de stichting Beeldentuin Suëstra de in 2011 geëxposeerde werken bekeken en beoordeeld met als doel de stichting advies te geven over een mogelijk aan te kopen kunstwerk.

Onze keuze is gevallen op het beeld van Roger Cremers, genaamd ‘Schaem’, en voorstellend een kopie van een oude preekstoel die ooit is gebruikt in de monumentale Amelberga basiliek. Wij adviseren de stichting dit beeld aan te kopen.

 

Deze keuze is gebaseerd op de volgende aspecten:

  • het beeld sluit perfect aan bij de historische achtergrond van dit stukje oud-Susteren, mede gelet op de door de kunstenaar gegeven uitleg van het kunstwerk
  • met het traditionele materiaal, keramiek, is de kunstenaar er in geslaagd een beeld met een monumentale, krachtige, uitstraling te maken
  • de kleurstelling past – min of meer toevallig – zeer wel bij de recent aangepaste achtergrond, te weten de wit geschilderde gevel van het bejaardenoord
  • de lokatie past tevens perfect in de aanlooproute naar de beeldentuin

 

Overwegingen bij de plaatsing van het beeld:

in verband met vandalismebestendigheid is het veiliger het kunstwerk in zijn geheel aan de gevel te bevestigen, zonder gebruik van de betonplaat, dit zal tevens de visuele presentatie ten goede komen.

Er dient zorg gedragen te worden voor passende verlichting, omdat het beeld zich in een donkere, onverlichte hoek bevindt, deze verlichting zal ook het naastgelegen voetpad ten goede komen.

Wij stellen het op prijs bij de uiteindelijke uitvoering betrokken te worden.

Het dient aanbeveling bij de kunstenaar te informeren of er mallen van het beeld beschikbaar zijn. Mocht dit niet het geval zijn dan is het te overwegen deze alsnog te maken. Want het blijft een kwetsbaar beeld door het keramische materiaal gebruik.

 

Susteren, 7 september 2011

De jury,

Yvonne Mostard | Erik Kierkels


 

Sponsoren

www.beeldentuinsuestra.nl wordt u aangeboden door:

Mikromedia | Multimedia Services

 

Beeldentuin Suëstra wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Echt-Susteren

Provincie Limburg

Rabobank Westelijke Mijnstreek

Weinheimer Natuursteen

Simons Grafisch Totaal

MH roadstyling

Hans Wagter BV

Prins Bernhard Cultuurfonds